Vijf investor proof vragen die de ondernemers in hun startup zich moeten stellen.

Behalve voor een ambitieus businessplan moet er ook voor het financieel en administratief investor proof maken van startups heel wat gebeuren. Met het maken van en handelen naar die ‘fundamentals’ kun je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen. Het kost tijd en je werkt aan zoiets essentieels als jullie track record.

Lang niet alles wat ‘GOED MOET’ is leuk, uitdagend, inspirerend. En toch… het moet! Professioneel, degelijk, krachtig. Praktisch en foutloos werkend. Bestand tegen tegenslag, maar ook tegen overvloedige groei. Conform alle interne maatstaven, plus alle externe eisen.

Groeien?

De kwaliteit van de financiële en administratieve fundamentals van jullie startup of scale-up is in hoge mate bepalend voor de groei van jullie vleugels en jullie vliegkracht. Weet en begrijp dat financiële en administratieve ‘rommel, zooi en chaos’ bij potentiële investeerders echt een grote rode vlag is. En terecht, wees nou eerlijk: hoe zou je er zelf als potentiële investeerder op reageren?!

Handel hier alsjeblieft naar.

Het laatste dat een startup of scale-up nodig heeft, is financiële en administratieve onrust en onzekerheid, spanning en sensatie. Een solide financieel-administratief fundament is een ‘conditio sine qua non’ voor duurzaam business- en organisatiesucces. In onze ervaring lijken startups misschien wel ‘fast and furious’, maar zijn de beste ondernemingen – met een zorgvuldig gestuurde, gestage en beheerste groei – dat meestal niet. Professionaliteit in alle management geledingen vormt de basis voor een voorspoedige samenwerking met klanten, medewerkers, financiers/investeerders – en voor duurzaam zakelijk succes.

Administratieve en financiële onrust en zwakte tasten de (veer)kracht aan van ondernemingen in alle stadia van hun ontwikkeling, nadrukkelijk ook startups. Wie transparantie belooft moet dat ook leveren; aan investeerders en aan zichzelf.

5 essentiële vragen…

1) Hoe snel zijn jullie door jullie investeringsgeld heen, met andere woorden: wat is jullie burn rate?

2) Wat zijn de totale (ontwikkelings)kosten tot en met het moment van marktintroductie?

3) Wat is de kostprijs per eenheid product of dienst?

4) Hoe verhoudt jullie groeiratio zich tot de (potentiële) winstgevendheid?

5) Bij wie kunnen jullie aankloppen voor deze vragen?

CCOUNT

Reken op ons, ook bij het bouwen aan het investor proof maken van jullie financiële en administratieve fundamentals.